Οταν ταξιδεύεις στον Κόσμο και συναντάς άλλους λαούς, άλλα έθνη, άλλα ήθη και έθιμα, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο ή το κέντρο του σύμπαντος, αλλα ενας ακόμα άνθρωπος ο οποίος πρέπει να αγαπά το συνάνθρωπό του και να μην κάνει διακρίσεις. Μαθαίνεις και ενστερνίζεσαι νοοτροπίες και λατρεύεις ανθρώπους και διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα. Σας εύχομαι ταξίδια όποτε μπορείτε και να γεμίζετε εμπειρίες.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

ΩΚΕΑΝΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ





ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ :  ΚΑΜΠΕΡΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ – ΚΟΙΝΗ Η ΑΓΓΛΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ : 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1901
ΕΚΤΑΣΗ : 7.692.024 Km2
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 25.180.200 (Εκτίμηση 2018)
ΝΟΜΙΣΜΑ : ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ (AUD)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ : UTC (+8 - +10,5)
ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ : +61
ΘΡΗΣΚΕΙΑ : ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ 25,8%, ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΙ 18,7%, ΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ 19,4%, ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ 2,1%, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ 1,7%, ΕΒΡΑΙΟΙ 0,4%, ΑΘΕΟΙ 18,7%.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019 (Είναι μήνας του χειμώνα εκεί αλλά κυκλοφορείς άνετα χωρίς να σε καίει ο ήλιος και το κρύο είναι ανεκτό)

ΚΛΙΜΑ
ΠΟΙΚΙΛΟ

 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ & ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΩΡΑΣ
7 ΩΡΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Πήγα με QATAR AIRWAYS μέσω Ντόχας επειδή είναι ασφαλής και αξιόπιστη αεροπορική εταιρεία, αλλά βρηκα και φθηνά εισιτήρια.
Είχα και εσωτερική πτήση για ΤΑΣΜΑΝΙΑ με Regional Express.
Στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης κατά την είσοδο μου στα Australian Borders οι αξιωματικοί, ευγενέστατοι και με έναν απλό έλεγχο διαβατηρίου. Με την κατάθεση όμως της αίτησης για βίζα, όλες οι πληροφορίες σας, περνούν ηλεκτρονικά στο διαβατήριό σας . Οσο για τους ελέγχους αποσκευών, εχουν εγκατασταθεί μοντέρνα μηχανήματα, που σκανάρουν τα πάντα, χωρίς όμως να χρειάζεται να σε γδύσουν για ελέγξουν.

ΔΙΑΜΟΝΗ


ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ :

(1)YTI Garden Hotel 
(378 Little Bourke St, Melbourne , +61 3 9600 4000) Καλό ξενοδοχείο δίπλα στην Chinatown.
 (2) Ibis Melbourne Little Bourke Street 
(600 Little Bourke St, Melbourne, +61 3 9672 0000). Καλό και καθαρό, αλλά σου χρεώνει 50 δολάρια εγγύηση τα οποία σου επιστρέφονται 2 μήνες μετά το check-out, περίπου.

(3) Burnie Τασμανία : Beach Hotel (Wilson Street 1, 7320 Burnie, +61 3 6431 2333). Αριστο, καθαρό με καινούργια επίπλωση και με φανταστική θέα.



Διέμεινα 6 μέρες στην Μελβούρνη, μετά πήγα Τασμανία στο Burnie και διέμεινα 3 μέρες και από εκεί πάλι Μελβούρνη για άλλες 2 μέρες.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ(Τηλ.)
Γενικό Προξενείο Μελβούρνης

Δ/νση: 37-39 Albert Road Melbourne, Victoria 3004 Australia
Τηλ.: ( 0061 3 )98664524
Fax: (00613) 98664933
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 00614 590030988 και 00614 47352211
Ε-mail: grgencon.mel@mfa.gr
∆ιαφ. Ώρας: Θ: +7h, Χ: +9h
Ωράριο (ώρα Eλλάδος): Θ: 02.00-10.00, Χ: 00.00-08.00
Γενικός Πρόξενος: Δημήτριος Μιχαλόπουλος - ΣΠA

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επισκέφθηκα τα παρακάτω :
ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Brighton : Κλασσικό προάστιο της Μελβούρνης με θέα στον κόλπο της Μελβούρνης .





Melburne Museum : Πολύ ενδιαφέρον μουσείο χωρισμένο σε τμήματα. Αυτό της χλωρίδας-πανίδας της χώρας, της ιστορίας και της λαογραφικης παράδοσης με αφιέρωμα στους ντόπιους ιθαγενείς Αβοριγινες.


Eureka Skydeck : Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Μελβούρνης με 88 ορόφους απ΄οπου μπορείτε να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες και να απολαύσετε την ανάβαση με το σούπερ γρήγορο ασανσέρ.




Μνημείο Ηρώων Αυστραλίας : Το αντίστοιχο μνημείο Αγνώστων Στρατιωτών που πολέμησαν σε αρκετούς πολέμους εκτός χώρας και τιμήθηκαν με μετάλλια. Το κτίριο είναι επισκέψιμο και στο εσωτερικό του όπου διαθέτει εκθέματα από πολέμους και άλλα ιστορικά στοιχεία. Από τον όροφο του μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες.


Cooks Cottage : Μέσα στους κήπους Fitzroy υπάρχει ο ξενώνας του καπετάνιου εξερευνητή Κούκ. Ενδιαφέρον κτίσμα εποχής και ιστορικής σημασίας.


Επίσης μπορείτε να περιηγηθείτε στα πολλά ομορφα πάρκα της Μελβούρνης και να νοιώσετε τέτοια ηρεμία που θα χαλαρώσετε. Οάσεις μέσα στην πολύβουη πόλη.

Στο Burnie


Makers Workshop : Εκθέματα ντόπιων καλλιτεχνών από τα οποία κάποια μπορείτε να τα αγοράσετε. Επίσης μέσα στο ίδιο κτίριο βρίσκεται το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών με πολύ κατατοπιστικούς υπαλλήλους και ενδιαφέροντα φυλλάδια για την περιοχή. Μέσα βρίσκεται και ένα ωραίο Cafe με ωραία θέα.


Regional Museum : Ένα αρκετά ενδιαφέρον μουσείο που αφορά την εγκατάσταση των πρώτων αποίκων και με αρκετά ενδιαφέρον υλικό της εποχής εκείνης. Υπάρχει και μακέτα απεικόνιση καταστημάτων της εποχής.



ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΦΑΓΗΤΟ
Εφαγα στα παρακάτω :
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
Royal Stacks : Μπεργκεράδικο με καλά μπέργκερ και καλές τοπικές μπύρες βαρέλι.

Hos : Φούρνος-Σαντουιτσάδικο. Ωραία και φθηνά χορταστικά σάντουιτς.

Corner and Bench : Καλό για χορταστικό πρωινό αν και λίγο παρακμιακό.


KereKere Green : Ένα πολύ καλό cafe μέσα στους κήπους Fitzroy με ωραία σνάκ και καλό καφέ.

Burnie


Beach Hotel Restaurant : Στο ξενοδοχείο αυτό έμεινα. Στο ισόγειο είχε ένα μεγάλο εστιατόριο, bar και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ηταν πανάκριβο αλλά με ωραία επίσης τοπική μπύρα βαρέλι.
 Liv Eat : Κατάστημα με υγιεινά σνάκ, σάντουιτς και καφέ.
Raindrops Restaurant : Εστιατόριο Αυστραλιανής κουζίνας με ωραίες μπριζόλες και καλές τιμές, ωραίο περιβάλλον.
Mallee : Το καλύτερο εστιατόριο που εφαγα στο Burnie με ψητά σχάρας και καθημερινές προσφορές σε πιάτα. Επίσης με το πιάτο που διαλέγεις υπάρχει και δωρεάν σαλάτα από μπουφέ με νοστιμότατες γεύσεις. Θέα και ωραίος χώρος, πολύ καλή εξυπηρέτηση, τοπική μπύρα βαρέλι.


Τέλος στην Μελβούρνη μπορείτε να φάτε φθηνά και σε ποικιλία φαγητών στα άπειρα Malls που διαθέτει η πόλη.

ΕΘΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ
Roast lamb (Ψητό Αρνί).

Υπάρχει καλή παραγωγή Κρασιών και Μπυρες Fosters, Coopers, Little Creatures.
Fish and Chips και ψάρια επίσης τρώγονται πολύ. Η κουζίνα τους έχει αρκετά στοιχεία με αυτά της Αγγλίας.

ΛΟΙΠΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ


Στη Μελβούρνη μεγάλη ποικιλία νυκτερινών κέντρων και διασκέδασης. Οι Αυστραλοί ξενυχτούν και η πόλη είναι ζωντανή μέχρι νωρίς το πρωί.
Αντίθετα στο Burnie υπάρχουν ελάχιστες επιλογές νυκτερινής διασκέδασης και σπανια βγαίνουν έξω οι κάτοικοι ιδίως το χειμώνα καθημερινές. Στην περιοχή Docklands της Μελβούρνης όπου βρίσκονται τα περισσότερα νυκτερινά κέντρα θέλει αρκετή προσοχή γιατί η παραβατικότητα παραμονεύει, κυρίως τα ναρκωτικά με τις λοιπές προεκτάσεις αυτών(ληστείες, δολοφονίες, πορνεία, κλπ.).

ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
   
ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ 
https://online.immi.gov.au/lusc/logout (Εισοδος στο Υπουργείο Εξωτερικών)
 Από το πρώτο σάιτ  φτιάχνουμε ηλεκτρονικά την βίζα μας αφού δημιουργήσουμε λογαριασμό στο τελευταίο σάιτ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αιτούμαστε την ηλεκτρονική βίζα eVisitor 651, που αφορά ταξιδιώτες, με ετήσια ισχύ και τρίμηνη παραμονή κάθε φορά. Η εγκριση ερχεται αυτόματα στο λογαριασμό σας, στο σάιτ του Υπουργείου.

ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΥΓΙΕΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ. ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

ΝΟΜΙΣΜΑ 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ (AUD)
Στην Μελβούρνη υπάρχουν αρκετά ανταλλακτήρια συναλλάγματος αλλά επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους για να ενημερωθείτε για τις ισοτιμίες ημέρας.
Προσωπικά βρήκα καλές ισοτιμίες στο παρακάτω :
Travel Money Oz. Εχει αρκετά υποκαταστήματα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  : ΠΡΟΣΟΧΗ στην περιοχή, St. Kilda και Docklands της Μελβούρνης.
Exercise normal security precautions(Κοινές προφυλάξεις ασφαλείας)

ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ


https://www.ptv.vic.gov.au (Μέσα Μεταφοράς Μελβούρνη)
https://www.metrotas.com.au/timetables/burnie/ (Λεωφορεία εντός Burnie)
RegionalExpress (Αεροπορική Εταιρία Αυστραλίας Τοπική)
Τα ΤΑΧΙ είναι πανάκριβα στην Αυστραλία. Η Μελβούρνη περπατιέται αν τα καταφέρνετε με την πεζοπορία. Επίσης και τα λεωφορεία είναι ακριβά. Από το αεροδρόμιο της πόλης για το κέντρο πάρτε το Skybus με 20 δολάρια, συχνά δρομολόγια και λειτουργία όλο το 24ωρο.


Στο Burnie πηγαίνετε αεροπορικώς με την Regional Express.
Από το αεροδρόμιο του Burnie που βρίσκεται στο Wynyard περνάμε απέναντι στο δρόμο 15 Dodgin st. και βρίσκουμε τη στάση για το λεωφορείο 60 που πηγαίνει Burnie με εισιτήριο 6,60 δολάρια. Από το Burnie παίρνουμε πάλι το 60 από την Catley st. και μας κατεβάζει 200μ. από το αεροδρόμιο (απλά ενημερώστε τον οδηγό να σας ειδοποιήσει).
  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Για να επικοινωνείτε με Ελλάδα, ή θα αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim και θα βάζετε μονάδες ή θα καλείτε με Skype ή επίσης εφαρμογές android από το κινητό επίσης, εφόσον υπάρχει δίκτυο wifi. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια PLANET SIM (από Ελλάδα), για να επικοινωνήσετε με Ελλάδα σε ώρα ανάγκης.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ-ΤΥΠΟΙ ΠΡΙΖΑΣ
Type I (230 V, 50Hz). Πρίζες και Φις με τις λοξές υποδοχές.

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω :

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η Αυστραλία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα που ανήκει στην ήπειρο της Ωκεανίας. Το κεντροδυτικό τμήμα της είναι μια απέραντη έρημος, η Μεγάλη Αυστραλιανή Ερημος. Είναι μέλος της Βρεταννικής Κοινοπολιτείας και η κουλτούρα σε γενικές γραμμές είναι σχεδόν ίδια με των Αγγλων. Προσωπικά επισκέφθηκα δυο Πολιτείες της Αυστραλίας. Την Βικτώρια και την Τασμανία που πλέον αποτελεί ξεχωριστή Πολιτεία. Εμεινα Μελβούρνη και Burnie Τασμανία. Οσον αφορά την Μελβούρνη, είναι μια ομορφη μεγαλούπολη με πολλά πάρκα, ουρανοξύστες και απειρα Mall. Παρατήρησα όμως και αρκετούς ζητιάνους και άστεγους σε κεντρικές λεωφόρους και οδούς. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η Ευρώπη είναι τελικά παγκόσμια. Υπάρχουν στη Μελβούρνη αρκετά αξιόλογα αξιοθέατα, όπως και Ζωολογικός Κήπος και Ενυδρείο. Κάντε ένα σωστό προγραμματισμό και δείτε ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο. Το φαγητό και οι συγκοινωνίες είναι αρκετά ακριβά. Μπορείτε όμως να περπατήσετε και να νοιώσετε τον παλμό της πόλης.
Ένα πολύ καλό κατάστημα για σουβενίρ είναι το, Shells and Gifts(300 Flinders St.).


Το Burnie είναι μια επαρχιακή πόλη στην βόρεια Τασμανία. Ησυχη, ομορφη και γραφική χαρακτηριστική επαρχιακή. Εχει μια μεγάλη παραλία όλη άμμο και στο τέρμα της υπάρχει καταφύγιο πιγκουίνων, που αν είστε τυχεροί και είστε εκεί την κατάλληλη εποχή, μπορεί να τους δείτε. Η Τασμανία είναι ένα αυτάρκες νησί και διαθέτει τα πάντα από αναγκαία προιόντα.
Όταν λοιπόν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Αυστραλία κάντε ένα καλό προγραμματισμό στα μέρη, που θα δείτε, γιατί αξίζει να νοιώσετε και να βιώσετε ομορφα και ενδιαφέροντα μέρη.