Οταν ταξιδεύεις στον Κόσμο και συναντάς άλλους λαούς, άλλα έθνη, άλλα ήθη και έθιμα, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο ή το κέντρο του σύμπαντος, αλλα ενας ακόμα άνθρωπος ο οποίος πρέπει να αγαπά το συνάνθρωπό του και να μην κάνει διακρίσεις. Μαθαίνεις και ενστερνίζεσαι νοοτροπίες και λατρεύεις ανθρώπους και διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα. Σας εύχομαι ταξίδια όποτε μπορείτε και να γεμίζετε εμπειρίες.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΑΜΕΡΙΚΗ

ΑΙΤΗ


ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ :  ΠΟΡΤ – Ο - ΠΡΕΝΣ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΓΑΛΛΙΚΑ & ΚΡΕΟΛ ΑΙΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : ΗΜΙΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ : 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1804
ΕΚΤΑΣΗ : 27.750 Km2
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 11.411.527 (Εκτίμηση 2018)
ΝΟΜΙΣΜΑ : ΓΚΟΥΡΝΤ (HTG)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ : UTC-5
ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ : +509
ΘΡΗΣΚΕΙΑ : ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ 80%, ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ 16% αλλά όλοι ακολουθούν και το ΒΟΥΝΤΟΥ.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

ΚΛΙΜΑ
ΤΡΟΠΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ(4η εβδομάδα καλύτερα)


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΩΡΑΣ
7 ΩΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Αρκετές Αμερικάνικες Αεροπορικές εταιρίες πετούν προς Αιτή και από Αθήνα. Όμως αν θέλετε αξιοπιστία και να μην έχετε άγχος με καθυστερήσεις και ακυρώσεις προτιμήστε την AIR CANADA, όπως εγω. Εκλεισα όλα τα δρομολόγια από Αθήνα προς Αιτή μέσω Μόντρεαλ.






ΔΙΑΜΟΝΗ
Εμεινα στο PARK HOTEL στο κέντρο της Πορτ-ο-Πρένς. Μέτριο ξενοδοχείο αλλά καθαρό με κακό σήμα wifi και σε κοντινή απόσταση από αξιοθέατα, σουπερμάρκετ, κλπ. . AC λειτουργεί από τις 16:00 και μετά, πρίν υπάρχει ανεμιστήρας.
Μην περιμένετε να δείτε όλα οσα βλέπετε στο site του ξενοδοχείου. Γενικά βρίσκεται σε μια ημιπαρακμιακή κατάσταση. Το εστιατόριο δεν υφίσταται πλέον αλλά υπάρχει ενας χώρος μόνο για πρωινό, όχι και τόσο υγιεινών συνθηκών.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ(Τηλ.)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επισκέφθηκα τα παρακάτω :

Musee du Pantheon National Haitien
Μουσείο που μπορείς να δείς στοιχεία, φωτογραφίες, τέχνη και ιστορικές πληροφορίες από την ιστορία της Αιτής και του λαού της από την εποχή που πρωτοήρθαν σαν σκλάβοι από την Αφρική.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ JACMEL
Μια παραθαλάσσια πόλη στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, που έχει το δικό της χρώμα αλλά δεν διαφέρει σε κάτι από το υπόλοιπο χάος της χώρας. Καλύτερα τουριστικά καταλύμματα και λιγότερο κόσμο.

Marche de Fer
Αγορά που μπορείς να αγοράσεις αρκετά πράγματα. Από τρόφιμα μέχρι ρούχα και σουβενίρ. Υπάρχει ο εξωτερικός χώρος της αγοράς και ο εσωτερικός στεγασμένος. Γίνεται ένα χάος απερίγραπτο και η βρωμιά, τα σκουπίδια, το στριμωξίδι και ο θόρυβος από τις φωνές, αποτελεί μόνιμο φαινόμενο. Για να πας επίσης στην αγορά αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της περιπέτειας που έζησα. Οι δε δρόμοι είχαν μετατραπεί σε σκουπιδόδρομους, τα σκουπίδια πατιώντουσαν από οχήματα και ανθρώπους και ειχε δημιουργηθεί ένα σκουπιδόστρωμα επάνω από τον κανονικό δρόμο. Τα σουβενίρ τους δεν είναι καθόλου καλοφτιαγμένα και χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προσοχή αν πάτε με τα πόδια και προσοχή πώς θα κυκλοφορήσετε μέσα στην αγορά.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ
Στο κέντρο της πόλης , αυτό το μουσείο διαθέτει εκθέματα από την τελετουργία του Βουντού και επίσης καλλιτεχνήματα από τους αιτινούς καλλιτέχνες Βουντού.





ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΦΑΓΗΤΟ
Εφαγα στα παρακάτω :
Le Plaza Hotel (Restaurant Kanel)
Εστιατόριο του κοντινού ξενοδοχείου καλύτερης κλάσης. Ακριβό φαγητό αλλά καλό και χορταστικό. Η πίτσα του αρκετά καλή και τεράστια. Τετάρτες διαθέτει μπουφέ, μόνον αν είστε τολμηρός δοκιμαστής τοπικών φαγητών.


Cafe Terrasse
Καλός χώρος, καλό φαγητό, μέτριες τιμές, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Epi d'Or
Αλυσίδα φαστφούντ με πρόχειρο φαγητό και αρκετές επιλογές για πρωινά σνάκ. Επίσης, έχει και γλυκά πάλι για τους τολμηρούς.


La Table de Caius
Πανάκριβο εστιατόριο στο κέντρο, με αρκετή δροσιά, μικρές μερίδες και σχετικά αργό σέρβις.

ΕΘΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ
Diri ak djon djon (Ρύζι με μανιτάρια) & Red beans and rice.
Prestige, Μπύρα Αιτής.



ΛΟΙΠΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσεις νύχτα για να διασκεδάσεις αν είσαι ξένος, παρά μόνο στο ξενοδοχείο σου, αν είναι καλής κλάσης. Νυχτερινή ζωή έχει η πόλη αλλά πρέπει να είσαι ντόπιος ή να μένεις στην χώρα και να γνωρίζεις.

ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
 (Καναδική Ταξιδιωτική βίζα και πόσο ισχύει)
4. https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply-el.html (Αίτηση Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (eTA) )
5. http://www.travelinghaiti.com/haitian-currency/ (Νομισμα σε κυκλοφορια)
6. http://www.haitilibre.com/en/ (Ειδήσεις)








   ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ 
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙΖΑ (Μόνο Τουριστικά Τέλη 10 $ στο αεροδρόμιο)



ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ
ΕΛΟΝΟΣΙΑ (Ολες οι περιοχές & η πρωτεύουσα είναι κόκκινες ζώνες, απαιτείται προληπτική προφύλαξη). Προσοχή που θα τρώτε γιατι οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ χαμηλές. Να προτιμήσετε απο το Google εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία ή μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά που έφαγα κι εγώ.


ΝΟΜΙΣΜΑ 

ΓΚΟΥΡΝΤ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΓΚΟΥΡΝΤ. ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΓΚΟΥΡΝΤ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ. ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ(Για μετακίνηση από το αεροδρόμιο στην πόλη ζητούν οι οδηγοί αμερικάνικα δολλάρια).



ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  : ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ :   Martissant, Carrefour, Bel Air, Cite Soleil, Fort National, Simon Pele road, Grand Ravine.
Επίσης κοντα στις περιοχές με τα σύνορα με τη ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Επικίνδυνοι δρόμοι, Route Nationale 1 & 2, area of Petit‑Goâve  & Miragoane.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ (Με άριστα το 100) :   41,9 %
Πολύ προσοχή στους δρόμους γιατί υπάρχει πολύ κίνηση, δεν ξέρουν να οδηγούν καλά, γίνονται συνεχώς ατυχήματα και δεν σταματάνε οι Αιτινοί οδηγοί για τους πεζούς. Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι είναι διπλής κυκλοφορίας και πρέπει να κοιτάτε και από τις δύο πλευρές, πρίν περάσετε κάποιο δρόμο. Η κυκλοφορία ενός τουρίστα ή ταξιδιώτη το βράδυ είναι απαγορευτική. Τη νύχτα δραστηριοποιούνται διάφορες συμμορίες και η εγκληματικότητα είναι υψηλή. Ενας άλλος κίνδυνος τη νύχτα είναι τα κουνούπια που τσιμπούν χωρίς έλεος. Και η ελονοσία είναι παρούσα παντού. Δεν χρειάζεται καμμία υστερία στην κυκλοφορία στους δρόμους, απλά να έχετε το νού σας και την ημέρα είναι ασφαλές να κυκλοφορήσετε οπουδήποτε.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ 




ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
- ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΑΞΙ. ΙΔΑΝΙΚΟ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ.
- ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΤΟΤΑΞΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΩΤΑ.
- ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΙΧ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ.
Buses to Croix de Bouquets : For Croix des Bouquets (US$1, 30 minutes), buses depart from the junction of Rue des Fronts Forts and Rue du Centre.
Πηρα Μοτοταξί για τις μετακινήσεις μου εντός πόλης και ηταν αξιόπιστο και γρήγορο. Αλλά πρέπει να εξηγήσετε ακριβώς που θέλετε να πάτε και να συμφωνήσετε την τιμή, πρίν ανεβείτε στο όχημα.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Για να επικοινωνείτε με Ελλάδα, ή θα αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim και θα βάζετε μονάδες ή θα καλείτε με Skype ή επίσης εφαρμογές android από το κινητό επίσης εφόσον υπάρχει δίκτυο wifi. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια PLANET SIM (από Ελλάδα), για να επικοινωνήσετε με Ελλάδα σε ώρα ανάγκης.


ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ-ΤΥΠΟΙ ΠΡΙΖΑΣ
110 V   60 Hz   -  ΤΥΠΟΙ ΠΡΙΖΩΝ  Α & Β (2 pin & 3 pin, Αμερικάνικος τύπος)





ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω :



ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η Αιτή δυστυχώς δεν είναι έτοιμη για τουρισμό αλλά και δεν πιστεύω ότι θα είναι για μια 5ετία τουλάχιστον ακόμη. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα και καλά καταλύμματα, οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές για τη χώρα και η νοοτροπία των κατοίκων είναι εντελώς αντιτουριστική. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα σου πάρουν περισσότερα χρήματα, προσφέρουν χαζές υπηρεσίες με αντάλλαγμα πάντα χρήματα (παράδειγμα, στο αεροδρόμιο με πλησίασε ενας υπάλληλος με έπιασε από το χέρι και με πέρασε μπροστά από την τρελή ουρά για το check in και μετά μου ζήτησε 1000 γκούρντ!!!!, αλλά πήρε 100…), δεν γνωρίζουν καλά Αγγλικά, είναι αγενείς, φορτικοί, ενοχλητικοί, σε κοιτούν περίεργα στους δρόμους, δεν οδηγούν σωστά και δεν γνωρίζουν ούτε την ίδια τους την πόλη για να σου πούν πληροφορίες για καποιο μουσείο ή άλλο σημείο ενδιαφέροντος. Κάθε μέρα που κυκλοφορούσα έβλεπα 1 έως 3 ατυχήματα στους δρόμους.
Χαρακτηριστικο παράδειγμα που μου έτυχε. Εξω από το μουσείο εθνολογίας ενας αιτινός πουλούσε cd και τον ρώτησα αν αυτό το κτίριο πίσω του ήταν το παραπάνω μουσείο. Αυτός με κοιτούσε με απορία και τελικά δεν ήξερε να μου πεί, παρότι στεκόταν μπροστά στο κτίριο του μουσείου.
Αν θελήσετε να πάτε σε κάποια πόλη, όπως για παράδειγμα στο Jacmel, όπου πηγα εγω, να οπλιστείτε με υπομονή, θάρρος και φυσικά να μην ζαλίζεστε στις στροφές. Οι δρόμοι έχουν πολλές στροφές και είναι άκρως επικίνδυνοι και από πλευράς βατότητας αλλά και από πλευράς οδήγησης από τους τοπικούς ραλίστες οδηγούς. Η πρωτεύουσα είναι μια σκουπιδοπόλη με πολύ κίνηση στους δρόμους, φασαρία και με χαμηλό δείκτη υγιεινής. Ο μικρός ποταμός που διαρρέει την πρωτεύουσα είναι γεμάτος με σκουπίδια τόσο, που το νερό δεν φαίνεται. Τα πάρκα είναι γεμάτα από ανθρώπους που τα έχουν κάνει σπίτια τους ,γιατι 8 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, ακόμη φοβούνται να γυρίσουν σπίτια τους ή δεν έχουν καθόλου σπίτια.
Η μέριμνα του Κράτους για το λαό του, αλλά και για μελλοντικές υποδομές, είναι ανύπαρκτη. Κάποια ελάχιστα έργα, προχωρούν τόσο αργά που ούτε σε 5 χρόνια δεν θα έχουν ολοκληρωθεί.
Ο Αιτινός λαός ζεί μέσα στην εξαθλίωση, στα σκουπίδια και σε ένα φαύλο κύκλο που ,πολύ δύσκολα θα ξεκολλήσει από αυτόν.
Παρότι ουσιαστικά δεν είχε ποτέ κατακτητές, παρά μόνο για λίγο τους Γάλλους, αυτή η πρώιμη ανεξαρτησία τους, ανάγκασε το λαό να διανύσει μόνος του την ιστορία του, χωρίς καμμία βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες. Φυσικά δεν θα ήταν σωστό να υπάρχουν κατακτητές αλλά ο Αιτινός λαός δεν μπόρεσε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά.
Για παράδειγμα, ασπάστηκαν μέν τον Χριστιανισμό αλλά όλοι ανήκουν στο Βουντού. Αποτέλεσμα να γίνονται τελετές βουντού με την εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας μαζί με τα σύνεργα βουντού.
Επί της ουσίας λοιπόν, όσον αφορά ένα ταξίδι στη χώρα, δεν θα το σύστηνα σε κοινούς τουρίστες αλλά σε ψαγμένους και ανεξάρτητους ταξιδιώτες, που μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.
Εύχομαι με το πέρασμα των ετών να μπορέσει να αλλάξει η νοοτροπία των Αιτινών και να βελτιωθούν οι τουριστικές υποδομές, ώστε να ανοίξει η τουριστική κίνηση προς τη χώρα.