Οταν ταξιδεύεις στον Κόσμο και συναντάς άλλους λαούς, άλλα έθνη, άλλα ήθη και έθιμα, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο ή το κέντρο του σύμπαντος, αλλα ενας ακόμα άνθρωπος ο οποίος πρέπει να αγαπά το συνάνθρωπό του και να μην κάνει διακρίσεις. Μαθαίνεις και ενστερνίζεσαι νοοτροπίες και λατρεύεις ανθρώπους και διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα. Σας εύχομαι ταξίδια όποτε μπορείτε και να γεμίζετε εμπειρίες.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΕΥΡΩΠΗ

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ



ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ :  ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΙΤΑΛΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ : 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 301 μ.Χ. (Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία)

ΕΚΤΑΣΗ : 61,19 Km2

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 33.477 κατ. (Εκτίμηση 2019)

ΝΟΜΙΣΜΑ : ΕΥΡΩ

ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ : UTC (+1)

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ : +378

ΘΡΗΣΚΕΙΑ : ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ

ΚΛΙΜΑ : ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ

 



ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022 (Σύνολο Ημερών στη χώρα, 6)


 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

ΜΑΡΤΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΩΡΑΣ

1 ΩΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η μετάβαση είναι δύσκολη σε αυτό το μικρό κρατίδιο. 1) Μπορείτε να πάτε με ενδιάμεσο σταθμό στην Ανκόνα και από εκεί με λεωφορείο στο Ρίμινι και μετά Αγ. Μαρίνο. 2) Με αεροπλάνο μέσω Μπολόνιας απευθείας από Αθήνα, από εκεί με shuttle bus στο Ρίμινι και από εκεί με λεωφορείο ή ταξί (60 ευρώ περίπου), στον Αγ. Μαρίνο. Ο δεύτερος τρόπος είναι καλύτερος αλλά κλείστε online tickets for the shuttle bus. Υπολογίστε τις ώρες και κλείστε τα εισιτήρια του λεωφορείου υπολογίζοντας μια καθυστέρηση αεροπλάνου της τάξης των 2 ωρών περίπου. Shutllleitalyairport.it/en/rimini (το σαιτ). Από το αεροδρόμιο Μπολόνιας το λεωφορείο αφήνει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρίμινι. Εκεί πιο κάτω υπάρχει πιάτσα ΤΑΞΙ. Προσωπικά ταξίδεψα με AEGEAN από Αθήνα απευθείας Μπολόνια, από εκεί shuttle bus για Ρίμινι και από εκεί με ΤΑΞΙ για πρωτεύουσα Αγ. Μαρίνο. Επίσης, είχα την καλύτερη παρέα αυτή τη φορά, τον γιό μου.


ΔΙΑΜΟΝΗ

Hotel La Rocca

Via Salita Alla Rocca 35/37 - Centro Storico, 47890 Σαν Μαρίνο, Σαν Μαρίνο

Τηλέφωνο: +378 0549 991166)

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, αλλά το καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα στο Σαν Μαρίνο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Η Πρεσβεία μας στη Ρώμη έχει παράλληλη διαπίστευση και εκπροσωπεί την χώρα μας στον Άγιο Μαρίνο


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Όλα τα κύρια αξιοθέατα βρίσκονται στην πρωτεύουσα και ιστορικό κέντρο τον Άγιο Μαρίνο. Το ξενοδοχείο σας, θα σας δώσει μια εκπτωτική κάρτα, όπου θα μπορέσετε να έχετε έκπτωση σε καταστήματα και εστιατόρια.

Επισκέφθηκα τα παρακάτω :



Palazzo Publico

Το Palazzo Publico (Δημόσιο Παλάτι) είναι το δημαρχείο της Πόλης του Αγίου Μαρίνου καθώς και το επίσημο κτίριο της Κυβέρνησης. Το κτίριο, όπου πραγματοποιούνται οι επίσημες κρατικές τελετές, είναι η έδρα των κυριότερων θεσμικών και διοικητικών οργάνων της Δημοκρατίας: ο Regent καπετάνιος, το Μεγάλο και το Γενικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο του XII και η Κογκρέσσια.

Ο συνολικός σχεδιασμός είναι παρόμοιος με το Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Βρίσκεται στην περιοχή ενός αρχαίου κτηρίου που ονομάζεται Domus Magna Comunis, το σημερινό κτίριο σχεδιάστηκε από τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Francesco Azzurri και χτίστηκε μεταξύ 1884 και 1894. Μετά από εκατό χρόνια ύπαρξης, έγινε ανασφαλή στα σημερινά πρότυπα, έτσι σύνθετο έργο αποκατάστασης. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Gae Aulenti στις 30 Σεπτεμβρίου 1996.

 

Torre Cesta

Ο Ντε Λα Φράττα ή Τσέστα είναι ένας από τους τρεις πύργους που επιβλέπουν την πόλη του Αγίου Μαρίνου, την πρωτεύουσα του Αγίου Μαρίνου

   


 

  Museo di Stato

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Κρατικό Μουσείο του Αγίου Μαρίνου σχηματίστηκε το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα μετά από μια σειρά δωρεών από όλα τα μέρη του κόσμου, χάρη σε πολλούς θαυμαστές της Δημοκρατίας και αρχικά προωθήθηκε από τον Count Luigi Cibrario, υπουργό του Vittorio Emanuele II και πληρεξούσιος του κράτους του Αγίου Μαρίνου από την πρώτη συνθήκη με το Βασίλειο της Ιταλίας (1862).

 

Το 1899 εγκαινιάστηκε στο Palazzo Valloni, έδρα της Κυβερνητικής Βιβλιοθήκης. Έγινε αυτόνομη το 1982, αναδιοργανώθηκε στην αρχαία Palazzo Pergami Belluzzi, αναδιαρθρώθηκε κατάλληλα και άνοιξε εκ νέου στο κοινό στις 18 Μαρτίου 2001.

 


Διαθέτει ιστορικά και καλλιτεχνικά υλικά (σχεδόν 5000 τεμάχια), μερικά από τα οποία προέρχονται από τον Άγιο Μαρίνο και έχουν σχέση με την ιστορία τους και άλλα με διαφορετική προέλευση, λόγω αγορών, καθώς και δωρεών προς το κράτος από το 1865 μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ



Το μουσείο παρουσιάζει:

Αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική έως την Πρώιμη Μεσαίωνα, μερικά από τα οποία είναι γνωστά για τη σημασία τους, όπως τα αναθηματικά μπρούντζια του "Tanaccia" και το χρυσό κούμπωμα του "θησαυρού του Domagnano" που βρέθηκαν στο Σαν Μαρίνο.

 Αρχιτεκτονικά λείψανα της αρχαίας ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Μαρίνου, με τον πολυπύκτιο του 16ου αιώνα από τον Francesco Menzocchi.

 Πίνακες και αντικείμενα από το μοναστήρι του κατώτερου Clares του δέκατου έβδομου αιώνα.

 Έργα τέχνης της Δημοκρατίας, με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον Guercino, τον Pompeo Batoni, την Elisabetta Sirani, τον Stefano Galletti και άλλους.

 Αρχαία νομίσματα και μετάλλια του Αγίου Μαρίνου (1865-1938).



 Αιγυπτιακά, ετρουσκικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, αποτέλεσμα δωρεών.

 Αντικείμενα τέχνης και ζωγραφικής διαφόρων προελεύσεων και ηλικιών, με αριστουργήματα Michele Giambono, Baccio Bandinelli, Tiburzio Passerotti, Bernardo Strozzi.

 

Piazza de la Liberta

Μπροστά στο Δημαρχείο βρίσκεται η Πλατεία Ελευθερίας με ένα μεγάλο άγαλμα και εστιατόρια – καφέ. Χώρος για φωτογραφίες.

 


 Torre Guaita

Το Φρούριο Γκουαΐτα είναι ο παλαιότερος από τους τρεις πύργους που έχουν χτιστεί επί του Μόντε Τιτάνο, καθώς και ο πλέον γνωστός. Χτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα και χρησίμευσε για σύντομο χρονικό διάστημα ως φυλακή. Είναι ένας από τους τρεις πύργους που αναπαριστώνται τόσο στην εθνική σημαία όσο και το εθνόσημο του Αγίου Μαρίνου. Ο Άγιος Μαρίνος έχει, επίσης, ένα τοπικό γλυκό το οποίο λέγεται La Torta Di Tre Monti (Κέικ των Τριών Βουνών/Πύργων), ενώ αποτελεί και χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, με το περιεχόμενό του να είναι βάση βάφλας με επικάλυψη σοκολάτας.

 


ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

Πίσω από το Palazzo Publico βρίσκεται το τελεφερίκ που ενώνει την κάτω περιοχή με την καστροπολιτεία του Αγίου Μαρίνου. Αν και η διαδρομή δεν είναι ούτε 5’ , αξίζει μια βόλτα. Βγάλτε εισιτήρια με επιστροφή γιατί έχουν έκπτωση.

 




Επίσης, αν πετύχετε την αλλαγή φρουράς στο Δημαρχείο, θα είστε τυχεροί για φωτογραφίες.

 



ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΦΑΓΗΤΟ

Antica Gelateria : Καλό με ακριβά παγωτά.

Bar Guaita : Καλό, έχει απ΄όλα, αλλά για μένα ένα φάουλ, ότι σερβίρει τις πατάτες τηγανητές, ακαθάριστες. Ένα ανθυγιεινό και γελοίο σύστημα που διαφημίζεται σήμερα και σε εμάς.

Hocus Pocus Ristorante : Καντίνα στο δάσος προς τον 1ο Πύργο που έχει απ΄όλα αλλά κυρίως πρωινά.

Alimentari Chiaruzzi : Σούπερμάρκετ που έχει όλα τα απαραίτητα για πρωινό και πρόχειρο μεσημεριανό, με καλές τιμές.

Ristorante Bolognese : Καλό εστιατόριο, ωραίος εσωτερικός και εξωτερικός χώρος, γρήγορη εξυπηρέτηση, καλό φαγητό, καλές τιμές στις μακαρονάδες, ακριβά στο κρέας, κέρασμα στο τέλος λικέρ.

Bar Centrale : Πήραμε με το γιο μου 2 σάντουιτς και έναν καφέ και πληρώσαμε 20 ευρώ. Απαράδεκτα ακριβό.

Bar Ristorante Gelateria La Baita : Καλό fast food δίπλα στον 1ο Πύργο που διαθέτει τα πάντα. Τιμές καλές.

Cantina di Bacco : Απαράδεκτες τιμές, απαράδεκτη εξυπηρέτηση και απατεώνες. Μας χρέωσε 3 ευρώ παραπάνω το μπαγιάτικο ψωμί που έφερε.

Café Titano : Ωραίο μέρος για κρέπες, καφέ, παγωτό, σνακ. Εξυπηρέτηση αργή, καλές τιμές.

 


 

ΕΘΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

ΦΑΓΗΤΑ : fagioli con le cotiche (a Christmas bean and bacon soup) - pasta e ceci (a chickpea and noodle soup with garlic and rosemary) - nidi di rondine (a baked pasta dish with smoked ham, beef, cheese, and a tomato sauce) - Erbazzone (is a spinach-based dish that includes cheese and onions, πίτα).

ΓΛΥΚΑ : Torta Tre Monti – Bustrengo (a traditional Christmas cake made with honey, nuts and dried fruit) - Verretta (a dessert made of hazelnuts, praline and chocolate wafers) - Cacciatello (a dessert made with milk, sugar and eggs, similar to Crème caramel) - zuppa di ciliegie (cherries stewed in sweetened red wine and served on white bread).

Επίσης η χώρα έχει καλή παραγωγή Κρασιών.



ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

http://www.visitsanmarino.com/on-line/en/home.html

BolognaAirport

https://www.sanmarinosite.com/en/

https://el.wikipedia.org/wiki/Άγιος_Μαρίνος

http://www.sanmarinopertutti.com/default.asp?id=448 (Γενικές Πληροφορίες)

https://bioinst.com/en/covid-19-test/ (Για τεστ PCR)

https://www.autovia.it/en/rentModule/?SimplyWp=groupSelect&status=on

(Rent car ,Ancona airport)

 

   ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ 

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙΖΑ

Στο Γραφείο Τουρισμού της Πόλης του Αγίου Μαρίνου, αν θελει καποιος μπορεί να λάβει μια στάμπα αναμνηστικής βίζας.


ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ – ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


ΝΟΜΙΣΜΑ 

ΕΥΡΩ.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : ΑΣΗΜΑΝΤΟ.

ΠΟΛΥ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ. Exercise normal security precautions (Κοινές προφυλάξεις ασφαλείας)



ΓΙΟΡΤΕΣ - ΑΡΓΙΕΣ

January-1 New Year's Day, January-6 Epiphany, February-5 Liberation of the Republic from the Alberoni Occupation, February-5 St. Agatha's Day, March-19 St. Joseph's Day,

March-25 Anniversary of the Arengo, April-1 Captain Regents Day, May-1 Labor Day,

June-29 St. Peter & St. Paul Day, July-28 Fall of Fascism, September-3 Foundation of the Republic Day, November-1 All Saints` Day, November-2 Commemoration of the Dead,

December-8 Immaculate Conception, December-24 Christmas Eve, December-26 St. Stephen's Day, December-31 New Year's Eve.

10/4 (Μ.Παρασκευή), 11/4 (Μ.Σάββατο), 12/4 (ΠΑΣΧΑ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ)



ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_in_San_Marino (Μέσα Συγκοινωνίας της Χώρας)

https://www.bonellibus.it/en/cat/nm5b3f49a680f798-17692372 (Λεωφορεία)

http://www.autostrade.it/autostrade_en-gis/gis.do (Autostrada)

https://www.aass.sm/site/home/trasporti/funivia.html (Τελεφερίκ)

Taxi fare to San Marino

Shuttle to Rimini

https://www.shuttleitalyairport.it/en/rimini/

GoogleMapforShuttleBusinBologniaAirport  

https://www.locautorent.com/en/ (Ενοικιαση ΙΧ στο Αεροδρομιο Μπολωνιας)

TaxifromBolognaairporttoSanMarino (150 € ) & επιστροφη ιδια τιμη

https://www.shuttleitalyairport.it/en/san-marino/ (Λεωφορείο Αεροδρομίου για Αγιο Μαρίνο, απευθείας)

Το τελεφερικ βγαζει κοντα στο Hostaria da Lino.

https://www.automax-online.com (Ενοικιαση ΙΧ στον Αγ.Μαρινο)

http://www.autosanmarino.com/ippo-autonoleggio/ (Ενοικιαση ΙΧ, Αγ.Μαρινος)

 


 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Εξερχόμενη Κλήση : 0,29 €/λεπτό (Με την Planet Sim)

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΧΩΡΑΣ : +378

  

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ-ΤΥΠΟΙ ΠΡΙΖΑΣ

Type C, F, L  230V 50Hz


ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Γής. Βρίσκεται στο εσωτερικό της Ιταλίας, δεν υπάρχουν σύνορα και όποιος θέλει να το επισκεφθεί εισέρχεται μόνο μέσω Ιταλίας. Η πρωτεύουσα το San Marino είναι καστροπολιτεία και γύρω της υπάρχουν 3 πύργοι παρατηρητήρια. Η επίσκεψη αξίζει μόνο στην πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται όλα τα αξιοθέατα που έχουν σημασία. Η υπόλοιπη χώρα έχει μικρές πόλεις και χωριά και το έδαφος αποτελείται από λόφους και αγροτικές εκτάσεις. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Ρίμινι (20 χλμ.), όπου και βολεύει σαν ενδιάμεσος σταθμός για την είσοδο στη χώρα. Μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας θα αγανακτήσετε με τις συνεχόμενες ανηφόρες, αλλά η γοητεία και η γραφικότητα, θα σας εκπλήξουν. Επίσης, στην πρωτεύουσα υπάρχουν μερικά από τα πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο, όπως π.χ. Μουσείο Βαμπίρ, Μουσείο Βασανιστηρίων, Μουσείο Κοκτέιλ, Μουσείο Περιέργειας, κλπ.



ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται στο φαγητό, γιατί οι εστιάτορες είναι οι περισσότεροι πάντα έτοιμοι να σας εξαπατήσουν ή να σας σερβίρουν χθεσινό φαγητό. Υπάρχουν και πολλά καταστήματα αναμνηστικών, αλλά κάντε έρευνα αγοράς προτού ψωνίσετε. Για παράδειγμα, τα καταστήματα κοντά στα αξιοθέατα είναι πιο ακριβά από τα κεντρικά.



Γενικά αξίζει ένα ταξίδι στη χώρα, αλλά προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την ταλαιπωρία, πριν αναχωρήσετε.