Οταν ταξιδεύεις στον Κόσμο και συναντάς άλλους λαούς, άλλα έθνη, άλλα ήθη και έθιμα, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο ή το κέντρο του σύμπαντος, αλλα ενας ακόμα άνθρωπος ο οποίος πρέπει να αγαπά το συνάνθρωπό του και να μην κάνει διακρίσεις. Μαθαίνεις και ενστερνίζεσαι νοοτροπίες και λατρεύεις ανθρώπους και διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα. Σας εύχομαι ταξίδια όποτε μπορείτε και να γεμίζετε εμπειρίες.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΦΡΙΚΗ

ΚΕΝΥΑ


ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΝΑΙΡΟΜΠΙ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΣΟΥΑΧΙΛΙ, ΑΓΓΛΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ : 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1963
ΕΚΤΑΣΗ : 580.367 Km2
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 49.700.000 (Εκτίμηση 2017)
ΝΟΜΙΣΜΑ : ΣΕΛΙΝΙ ΚΕΝΥΑΣ (KES)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ : EAT (UTC+3)
ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ : +254
ΘΡΗΣΚΕΙΑ : ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ 45%, ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ 33%, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ 3%, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ 10%, ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ & ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ 10% .


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

22 ΑΥΓ. – 30 ΑΥΓ. 2017

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ –ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

ΠΟΙΚΙΛΟ ΤΡΟΠΙΚΟ – ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΩΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΩΡΑΣ
ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Αρκετές μεγάλες εταιρείες πετούν στην Κένυα. Προσωπικά χρησιμοποίησα την QATAR AIRWAYS και πέταξα για Ναιρόμπι μέσω Ντόχα (Κατάρ).


ΔΙΑΜΟΝΗ
Διέμεινα στο Kima Hotel κοντά στο κέντρο της πόλης. Καθαρό ξενοδοχείο με απλά δωμάτια, καλό εστιατόριο με πολύ καλές τιμές και το κυριότερο φοβερή εξυπηρέτηση. Ότι ζήτησα το είχα και επίσης όλοι είναι πρόθυμοι να σου κανονίσουν κάποια εκδρομή ή οτιδήποτε θελήσεις.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ(Τηλ.)
Στο ΝΑΙΡΟΜΠΙ η χώρα μας διατηρεί Πρεσβεία & Προξενείο.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επισκέφθηκα τα παρακάτω :
NAIROBI NATIONAL PARK Βρίσκεται περίπου 3 χλμ. εξω από την πόλη. Η είσοδος για τους ξένους είναι ΄΄αλμυρή΄΄, περίπου 50 € και επίσης χρειάζεστε έναν οδηγό με τζίπ για να σας γυρίσει μέσα στο πάρκο. Αν κανονίσετε μια οργανωμένη εκδρομή είτε από το ξενοδοχείο σας είτε από κάποιο ταξιδιωτικο γραφείο θα σας κοστίσει πιο φθηνά. Προσωπικά, μου κόστισε περίπου 100 € γιατί πλήρωσα την είσοδό μου, την είσοδο του οδηγού μου και τον οδηγό μου. Όμως με πήγε σε τοποθεσίες που δεν πήγαιναν τα υπόλοιπα γκρούπ τα οποία είχαν συγκεκριμένα δρομολόγια.




SHELDRIK ELEPHANT ORPHANAGE Ορφανοτροφείο Ελεφάντων όπου μεγαλώνονται και φροντίζονται μικρά ελεφαντάκια που αποκόπηκαν από τους γονείς τους για διάφορους λόγους. Ένα αξιόλογο κέντρο περίθαλψης το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί μόνο από δωρεές και από την τουριστική ατραξιόν που διαθέτει καθημερινά από τις 11:00 – 12:00 με συμβολική είσοδο περίπου 5 €.


KENYATTA INTERNATIONAL CONFERENCE CENTER : Αυτό το συνεδριακό κέντρο είναι ενας πύργος-ουρανοξύστης 30 ορόφων απ΄όπου μπορείς να δείς ολο το Ναιρόμπι από την ταράτσα του καθώς η θέα είναι υπέροχη. Επίσης διαθέτει ελικοδρόμιο.


NAIROBI NATIONAL MUSEUM : Εξαιρετικό εθνικό μουσείο που περιλαμβάνει πολλά εκθέματα από την λαογραφική παράδοση της χώρας, την ιστορία της και την χλωρίδα & πανίδα. Επίσης διαθέτει γκαλερί με πίνακες σύγχρονης κενυάτικης ζωγραφικής.


SNAKE PARK : Δίπλα στο Εθνικό Μουσείο βρίσκεται ένα πάρκο με ζωντανά εκθέματα φίδια της κενυάτικης πανίδας μαζί με ένα μικρό ενυδρείο. Υπάρχει συνδυαστικό εισιτήριο για το Μουσείο & το Πάρκο σε συμφέρουσα τιμή.



KIAMBETHU TEA FARM : Εξω από το Ναιρόμπι και πριν την πόλη Limuru, βρίσκεται αυτή η φάρμα τσαγιού που είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε από ένα ζευγάρι Βρετανών και απ΄όπου ξεκίνησε η εμπορία τσαγιού. Η οικία των ιδιοκτητών έχει διατηρηθεί αναλοίωτη στο χρόνο και μπαίνοντας μέσα αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Καθημερινά είναι επισκέψιμη 11:00 με 14:30 κατόπιν συνεννόησης με γκρούπ ή μεμονωμένα. Η επίσκεψη περιλαμβάνει καλοσώρισμα με τσαι ή καφε΄, ξενάγηση-ενημέρωση από τη μοναδική εναπομείνουσα ιδιοκτήτρια, ξενάγηση στο διπλανό δάσος με ενημέρωση για τα είδη δέντρων και τα είδη βοτάνων, επίσκεψη στη φάρμα και τέλος με μεσημεριανό γεύμα σε μπουφέ και το οποίο απολαμβάνεις στην αυλή της οικίας κάτω από ομπρέλες και μεσα στο γκαζόν.




ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΦΑΓΗΤΟ
Εφαγα στα παρακάτω :

JAVA HOUSE : Αλυσίδα καφε-εστιατορίων πολύ αξιόλογη με ωραίο καφέ, καλό φαγητό & μεγάλες μερίδες αλλα και δελεαστικά νόστιμα γλυκά. Προσωπικά η πάστα τους Black Forest με τρέλανε.


VOGUE CAFÉ : Απέναντι από την είσοδο του Εθνικού Μουσείου ένα καλό καφέ-εστιατόριο με καλό φαγητό & καλές τιμές.
ALEXANDER BAKERY : Στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου YAYA βρίσκεται αυτός ο φούρνος-ζαχαροπλαστείο με φοβερά νόστιμα και μεγάλα σάντουιτς αλλά και ωραία γλυκά, που μπορείτε να απολαύσετε. Είναι λίγο ακριβό, αλλά για μια φορά αξίζει.
Επίσης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μου, που έφαγα αρκετές φορές έμεινα ικανοποιημένος από την ποιότητα και τις τιμές.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ugali (Προσοχή, το Ugali φτιάχνεται από νερό ή γάλα).
https://en.wikipedia.org/wiki/Sukuma_wiki (Το Sukuma wiki είναι λαχανικό).
Nyama choma (Κρεατικό ψητό). Tusker (Τοπική Μπύρα). White Cap Lager (Τοπική Μπύρα).


ΛΟΙΠΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Το Ναιρόμπι έχει νυχτερινή ζωή αλλά πρέπει να είσαι αρκετά τολμηρός κασκαντερ για να κυκλοφορήσεις νύχτα και να πάς να πιείς ένα ποτό. Υψηλή εγκληματικότητα και επικίνδυνοι σκοτεινοί δρόμοι σε αποτρέπουν να κυκλοφορήσεις τη νύχτα.

ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ





 

   ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ 
Χρειάζεται βίζα για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στη χώρα.
Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει την ηλεκτρονική βίζα αλλά είναι δύσχρηστη ακόμα. Μέχρι που ταξίδεψα προσωπικά, η βίζα δίνεται στο αεροδρόμιο του Ναιρόμπι κατά την είσοδο και κοστίζει 40 €. Η αεροπορική εταιρεία που σε μεταφέρει σου δίνει ένα έντυπο να συμπληρώσεις και με αυτό και το διαβατήριό σου περνάς από τον έλεγχο. Δεν υπάρχει αναμονή μεγάλη αλλά εξαρτάται και από την ώρα άφιξης σου.

ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ
Καλό είναι να είστε εμβολιασμένοι κατά του Κίτρινου Πυρετού και φυσικά να έχετε ξεκινήσει προφύλαξη κατά της Ελονοσίας. Προσωπικά παίρνω τα ανθελονοσιακά χάπια Malarone, που είναι πολύ καλά χωρίς ενεργές παρενέργειες και ασφαλή.
ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΟΡΑΜΕ ΣΚΟΥΡΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΚΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ.
Αν δεν κυκλοφορείτε τις ώρες αιχμής των κουνουπιών ή σε βαλτώδεις και λιμνώδεις περιοχές, δεν έχετε πρόβλημα. Αλλά επειδή δεν παίζουμε με την υγεία μας πάντα σε ενδημικές περιοχές παίρνουμε χημειοπροφύλαξη. Ακόμη και μεσα στην πόλη υπάρχουν κουνούπια.

ΝΟΜΙΣΜΑ 
ΣΕΛΙΝΙ ΚΕΝΥΑΣ.
Υπάρχει καλή ισοτιμία μεταξύ του Ευρώ αλλά η χώρα είναι πολύ ακριβή σε ότι αφορά τον τουριστικό τομέα. Εκδρομές, περιηγήσεις, είσοδοι σε αξιοθέατα, κλπ. Το φαγητό είναι αρκετά φθηνό εκτός αν φάτε σε φημισμένα και πολυτελή εστιατόρια. Καλύτερες ισοτιμίες προσφέρουν τα ανταλλακτήρια στην πρωτεύουσα και κάποιες τράπεζες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΝΑΙΡΟΜΠΙ :
SOUTH B & CWESTLANDSKILELESHWAKAWANGWARE (NAIVASHA ROAD) – GITHURAIKAYOLEDANDORAKARIOBANGI NORTHEASTLEIGHKOROGOCHOHURUMA - MLANGO, MATHAREMUKURU KAYABAMAJENGOKM.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΑ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ RIVER ROAD ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ.  CITY MARKET ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ.
Η BIASHARA STREET ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ & ΨΩΝΙΑ.



Τα βράδυα καλό είναι να παραμένουμε στο ξενοδοχείο μας. Μην εμπιστεύεσται κανέναν πρόθυμο να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του γιατι θα τις πληρώσετε ακριβά. Οι Κενυάτες είναι φασαριόζοι τύποι όχι με την έννοια ότι τσακώνονται αλλά μιλάνε έντονα και είναι αρκετά περίεργοι με τους ξένους. Φυσικά δεν θα φορέσετε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα ή θα ‘εχετε μαζί σας ακριβές κάμερες και φωτογραφικές μηχανές γιατί προκαλείτε την τύχη σας. Υπόψιν ότι στους δρόμους, ακόμα και στο κέντρο της πόλης δεν είδα να κυκλοφορεί κανένας λευκός. Και οι Κενυάτες έχουν ένα έντονο βλέμμα που σε σκανάρει καλά.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ 


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Φυσικά δεν σας προτείνω να κυκλοφορήσετε με τα Matatu, τα ντόπια μικρά λεωφορεία που είναι σε κακό χάλι και γεμίζουν ασφυκτικά. Προσωπικά χρησιμοποίησα την εφαρμογή UBER TAXI, που είναι αρκετά εξυπηρετικοί και με μισές τιμές διαδρομών από τα κανονικά ταξι. Βεβαιωθείτε ότι είστε σε μέρος που διαθέτει wifi, συνδεθείτε και καλέστε Uber taxi. Προετοιμαστείτε όμως ψυχολογικά γιατί η κίνηση είναι απερίγραπτη όλες τις ώρες και σε όλη την πόλη του Ναιρόμπι. Κυρίως όταν είναι να φύγετε από το ξενοδοχείο σας για το αεροδρόμιο, φύγετε τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα. Επίσης αν θέλετε να πάτε κάπου εκτός πόλης καλό είναι να σας κανονίσει το ξενοδοχείο ή να βρείτε κάποιο τοπικό πρακτορείο ταξιδίων για να σας έρθει φθηνά.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Για να επικοινωνείτε με Ελλάδα, ή θα αγοράσετε μια τοπική κάρτα sim και θα βάζετε μονάδες ή θα καλείτε με Skype ή άλλες εφαρμογές android από το κινητό σας εφόσον υπάρχει δίκτυο wifi.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ-ΤΥΠΟΙ ΠΡΙΖΑΣ
240 V  50 Hz  - Τύποι Πριζών : G (Αγγλικός τύπος)

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω :

ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κατά την προσωπική μου άποψη η ΚΕΝΥΑ είναι μια χώρα πλούσια σε φύση, χλωρίδα & πανίδα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι από τη χώρα ξεκίνησαν οι πρώτες ανθρώπινες μορφές (Νεάτερνταλ). Το Ναιρόμπι είναι μια πολύβουη πόλη με αντιθέσεις, φτωχές συνοικίες, αστικές, πλούσιες & κακόφημες στις οποίες δεν μπορεί ούτε η αστυνομία να εισέλθει. Ο τουρισμός είναι πηγή εισοδήματος για τη χώρα αλλά με την εμφάνιση της τρομοκρατίας και τις απαράδεκτα υψηλές τιμές άρχισε να μειώνεται. Στον τουριστικό τομέα, όσον αφορά εκδρομές, περιηγήσεις, εισόδους κλπ. οι τιμές είναι απαράδεκτα υψηλές με αποτέλεσμα ο μέσος ταξιδιώτης να μην μπορεί να δεί πολλά μέρη και να περιηγηθεί σε πολλές περιοχές. Η κίνηση στους δρόμους των πόλεων και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας είναι απίστευτη και πρέπει να οπλίζεστε με πολύ υπομονή όταν μετακινείστε. Η εγκληματικότητα είναι υψηλή κυρίως τις νυχτερινές ώρες και η μετακίνηση με τα πόδια στην πρωτεύουσα είναι ένα στοίχημα για τους ταξιδιώτες. Σε γενικές γραμμές όταν παίρνετε τις απαραίτητες κανονικές προφυλάξεις, μπορείτε να κινηθείτε τις ώρες της ημέρας ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων στους δρόμους του Ναιρόμπι. Στην πρωτεύουσα υπάρχουν πάνω από 10 mall τα οποία προσφέρουν μεγάλη γκάμα προιόντων αλλά και ποικιλία φαγητού.
Προσωπικά σας προτείνω, αν είστε μυημένος ταξιδιώτης και όχι τουρίστας, να οργανώσετε μόνος σας ταξίδι στη χώρα και όχι με τα πανάκριβα ταξιδιωτικά γραφεια.