ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΣΑΟΥ
ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΙΝΕΑΣ ΜΠΙΣΣΑΟΥ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΜΠΙΣΣΑΟΥ(407.424 κάτ.,απογραφή 2007)
ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ : 10 Σεπτεμβρίου 1974
ΕΚΤΑΣΗ : 36.544 τετρ.χλμ.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 1.533.964 κάτ., εκτίμηση 2009
ΝΟΜΙΣΜΑ : ΦΡΑΓΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (CFA XOF)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ : 2 ΩΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ : 00245
ΘΡΗΣΚΕΙΑ : ΑΝΙΜΙΣΜΟΣ(50%), ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ(45%),ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ(5%).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
01 ΕΩΣ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ –ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ
Από τέλη Νοεμβρίου έως και Φεβρουάριο, καιρός στεγνός και δροσερός.
Η θερμοκρασία αυτή την περίοδο είναι ανεκτή.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ, μέσω Λισσαβώνας είναι η καλύτερη διαδρομή και πιο συμφέρουσα και με την TAP PORTUGAL, αρκετά καλή εταιρεία και με εμπειρία σε τέτοιες πτήσεις . http://www.flytap.com/Greece/el/Homepage
Διεύθυνση στην ΜΠΙΣΣΑΟΥ : Praca dos Herois Nacionais 14C, 00245 3201359, ανοικτά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:30. Κλειστά τις παρακάτω αργίες και Σαββατοκύριακα : 01 ΙΑΝ. , 20 ΙΑΝ. ,23 ΙΑΝ., 08 ΜΑΡ., 01 ΜΑΙ.,
03 ΑΥΓ., 24 ΣΕΠ., 01 ΝΟΕ., 25 ΔΕΚ. . Μην ξεχάσετε να κάνετε confirmation για την πτήση αναχώρησής σας στην ΤΑΡ ,2 μέρες πρίν.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Διέμεινα στην πρωτεύουσα ΜΠΙΣΣΑΟΥ γιατί οι υποδομές είναι ανύπαρκτες σε τουριστικά καταλύμματα σε άλλες πόλεις. Τουλάχιστον στην Μπισσάου υπάρχουν 3 καλά ανεκτά ξενοδοχεία αλλά υπερτιμημένα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ(Τηλ.)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΜΠΙΣΣΑΟΥ :
Bissau Velho(Η παλιά πόλη με τα αποικιοκρατικά σπίτια)। Σήμερα είναι τα περισσότερα κατεστραμμένα,εγκαταλελειμένα.
Porto Pidjiguiti, το κομμάτι του λιμανιού στη Μπισσάου όπου βρίσκονται οι ψαράδες που φέρνουν ψάρια αλλά και όπου βρίσκεται το μνημείο της σφαγής των 13।000 ανθρώπων από την αστυνομία το 1973 λόγω της εξέγερσης για την απελευθέρωση της χώρας από τους Πορτογάλους.
Mercado de Bandim, η κεντρική αγορά της Μπισσάου,που βρίσκεται στο δρόμο για το αεροδρόμιο।Σε λίγο χρονικό διάστημα θα μεταφερθεί στο κέντρο της Μπισσάου όπου ανεγείρεται καινούργιο κτίριο που θα στεγάσει την αγορά.
Fortaleza d’ Amura, Πορτογαλικό φρούριο όπου δεν μπορείς να επισκεφθείς παρά μόνο απ’ έξω να το δείς διότι ο Στρατός το έχει κάνει αποθήκες υλικού και πυρομαχικών।
Εθνικό Εθνογραφικό Μουσείο, στην πλατεία εθνικών ηρώων σε ένα καινούργιο κτίριο οπου μπορείς να το επισκεφθείς εργάσιμες ημέρες και ώρες και διαθέτει μικρή συλλογή παραδοσιακών ξυλόγλυπτων και αλλων εργων λαογραφικής τέχνης.
ΚΑΣΕΟΥ : Η πλατεία της πόλης(όχι κάτι το ιδιαίτερο), το άγαλμα που υπάρχει εκεί του εθνικού ήρωα της χώρας Amilcar Cambral και το Πορτογαλικό φρούριο.
Η πόλη ήταν διαμετακομιστικό δουλεμπορικό κέντρο. Διαθέτει ένα μικρό λιμανάκι όπου μπορείς να πάς με μεγάλη βάρκα στην απέναντι πλευρά και στο βάθος ξεκινάει ο Ατλαντικός Ωκεανός.
ΜΠΑΦΑΤΑ : Στην πόλη υπάρχουν αρκετά αποικιοκρατικά κτίρια και σπίτια, η παλιά Πορτογαλική αγορά η οποία σήμερα δεν χρησιμοποιείται, Καθεδρικός ναός και ενας Πύργος Νερού.
ΦΑΡΙΜ : Υπάρχουν κι εδώ κάποια αποικιοκρατικά κτίσματα και το μνημείο του Ενρίκε. Ο δρόμος για την πόλη που βρίσκεται νότια της Σενεγάλης, βόρεια της Γουινέας Μπισσάου, είναι πολύ κακός λόγω του εμφυλίου.
ΜΠΑΜΠΑΝΤΙΝΚΑ-ΓΚΑΜΑΜΟΥΝΤΟ : Μικρές πόλεις ή μεγάλα χωριά μπορείς να τα πείς, όπου μπορείς να δείς ντόπια χρώματα και να αφουγκραστείς την παραδοσιακή ύπαιθρο της χώρας.
Περισσότερες λεπτομέρειες για άλλα αξιοθέατα μπορείτε να βρείτε στην Wikitravel.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Το μοναδικό σίγουρο,αξιόπιστο και καθαρό,φθηνό μέρος που υπάρχει για φαγητό στην ΜΠΙΣΣΑΟΥ είναι το εστιατόριο του Hotel ANCAR,όπου διέμεινα κιόλας και έτρωγα εκεί. Καλό φαγητό και οι πελάτες του ήταν πάρα πολύ λευκοί υπάλληλοι των Παγκόσμιων Οργανισμών που υπάρχουν στην πρωτεύουσα(ΟΗΕ,ΠΟΥ,Ανθρωπιστικές Οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές).
ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην πίνετε ποτά ή αναψυκτικά με παγάκια,μην τρώτε ωμά λαχανικά,μην τρώτε ωμό κρέας αν δεν εχει ψηθεί καλά,μην τρώτε αυγά και ομελέτες,γενικά προσοχή πολύ στο φαγητό σας.
Το συνηθισμένο τοπικό φαγητό είναι το ψάρι με ρύζι.
ΛΟΙΠΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Δεν αξίζει να πάτε πουθενά για διασκέδαση γιατί ακόμα και η πρωτεύουσα είναι τόσο υποβαθμισμένη και βρώμικη που δεν ξέρεις τι θα σε σερβίρουν ,τι θα πιείς και αν θα κολλήσεις κάτι,οπότε δεν αξίζει τον κόπο, καλύτερα καθείστε στο ξενοδοχείο ή στο δωμάτιό σας.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
HOTEL ANCAR : Avenida Osvaldo Vieira no10, center of Bissau, 00245 3207633, info@hotelancar.com, http://www.hotelancar.com/ . Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 2009, έχει A/C, πρωινό και free wireless internet(wi-fi). Μην πάρετε δωμάτιο από την πλευρά της κεντρικής εισόδου γιατί έχει πολύ φασαρία.Το ξενοδοχείο έχει δικές του γεννήτριες και έχει 24 ώρες το 24ωρο ρεύμα αλλά και νερό. Ενας φακός όμως πάντα είναι απαραίτητος. Περισσότερες λεπτομέρειες στο site του ξενοδοχείου.
ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ
ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ
Για να μπείτε στη χώρα χρειάζεστε βίζα.ΔΕΝ δίνουν βίζα στο αεροδρόμιο της ΜΠΙΣΣΑΟΥ. Αναγκαστικά πρέπει να ταξιδέψετε πρώτα Λισσαβώνα ή Ντακάρ. Καλύτερα βολεύει η Λισσαβώνα.
Πρεσβεία της ΓΟΥΙΝΕΑΣ ΜΠΙΣΣΑΟΥ στη Λισσαβώνα : Rua de Alcolena 17A, 00351 213030440, ωράριο κοινού Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00. Δεν περιμένουμε στην ουρά αλλά ρωτάμε κάποιον υπάλληλο και πάμε κατευθείαν σε γκισέ λέγοντας ότι θέλουμε τουριστική βίζα.Χρειάζεστε να συμπληρώσετε μια αίτηση που θα σας δώσουν(στην πορτογαλική ), μια φωτογραφία διαβατηρίου και θα σας ρωτήσουν που θα μείνετε στην ΜΠΙΣΣΑΟΥ. Κόστος βίζας 70€(το 2012).
Να έχετε πάντα μαζί σας φ/α του διαβατηρίου σας για δική σας ασφάλεια.
ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ εμβόλια για ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΥΡΕΤΟ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β.
Δευτερεύοντα εμβόλια αν μείνετε για πάνω από μια εβδομάδα και αν πρόκειται να εξερευνήσετε τη ζούγκλα ή να συναναστραφείτε από πολύ κοντά με ντόπιους, είναι του ΤΕΤΑΝΟΥ και του ΤΥΦΟΕΙΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ. Προφύλαξη από την ΕΛΟΝΟΣΙΑ ξεκινάμε χάπια Malarone 2 μέρες πρίν το ταξίδι, συνεχίζουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδίου και μετά για 7 ημέρες ακόμα, ένα την ημέρα πάντα την ίδια ώρα και αν είναι δυνατό μαζί με γαλακτώδες ρόφημα. Πίνουμε ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ στον ιό του AIDS, γιατί η χώρα έχει υψηλά ποσοστά. Ξεχάστε τις σεξουαλικές επαφές με ντόπιες γυναίκες. Μακριά από αδέσποτα σκυλιά. Ενημερωθείτε από τον ΠΟΥ για τυχόν επιδημίες.
ΝΟΜΙΣΜΑ
Το νόμισμα της χώρας είναι το ΦΡΑΓΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ(CFA XOF). Δείτε ισοτιμίες στο http://www.gocurrency.com/
1 ευρώ=650 cfa περίπου. Μην περιμένετε να βρείτε το νόμισμά τους στην Ελλάδα ή αλλού στην Ευρώπη για να αλλάξετε. Μόνο στο αεροδρόμιο της Λισσαβώνας υπάρχει γραφείο αλλαγής αλλά με πολύ κακή ισοτιμία. Όταν φτάσετε ΜΠΙΣΣΑΟΥ εξω από τα ξενοδοχεία υπάρχουν άνθρωποι που ανταλλάσουν ευρώ ή δολλάρια σε πάρα πολύ καλή ισοτιμία. Είναι μεγάλη ευκολία γιατί και οι τοπικές τράπεζες έχουν κόσμο αλλά και οι υπάλληλοι είναι πολύ αργοί. Να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα μετρητά που χρειάζεστε για το ταξίδι και να αλλάζετε λίγα λίγα σε τοπικό νόμισμα. Μην εμφανίσετε ευρώ σε τοπικές αγορές ή αλλού. Πληρώνετε σε τοπικό νόμισμα ΜΟΝΟ.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η χώρα είναι πολύ ασφαλής τώρα για τους ξένους. Μετά τον εμφύλιο τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα. Σε κάθε ξενοδοχείο,κυβερνητικό κτίριο και σε κάθε γειτονιά,πόλη,χωριό, υπάρχουν αστυνομικοί άοπλοι. Προσέχετε πώς τραβάτε φωτογραφίες ή βίντεο. Αποφύγετε κυβερνητικά κτίρια,στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όταν τραβάτε ντόπιους καλύτερα να τους ρωτάτε πρίν γιατί εκνευρίζονται. Ο κόσμος δεν είναι ενοχλητικός στους ξένους. Προσοχή στις εκδηλώσεις σας μην ενοχλήσετε εσείς κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό. Οι ντόπιοι δεν προσπαθούν να σε κλέψουν σε συναλλαγές, είναι αρκετά εξυπηρετικοί και αγαθοί. Μάθετε κάποιες βασικές λέξεις καθημερινότητας στα Πορτογαλικά και θα δείτε ότι όλοι θα είναι πολύ άνετοι μαζί σας. Να μην κυκλοφορούμε τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά τη δύση του ηλίου για να αποφεύγουμε τα κουνούπια. Όταν κυκλοφορούμε την ημέρα καλό είναι να φοράμε μπλούζα με μακριά μανίκια,καπέλο και αν έχει πολύ ήλιο και έχουμε ευαισθησία να φοράμε αντιηλιακό. Μακριά από σκουπιδότοπους και λοιπές εστίες μικροβίων.
ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ
Εθνικές Εορτές της χώρας : 01 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά. 20 Ιανουαρίου ,Επέτειος Θανάτου του Amilcar Cabral και του Titika Sylla, ήρωες της Ανεξαρτησίας. 08 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας. 01 Μαίου, Εργατική Πρωτομαγιά. 12 Μαίου, Γιορτή της Παναγίας Fatima. 01 Ιουλίου, Ημέρα των δέντρων. 03 Αυγούστου, Επέτειος της σφαγής του Pidgiguiti. 24 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας. 14 Νοεμβρίου, Επέτειος Κίνησης Αναπροσαρμογής. 18 Νοεμβρίου, Προσκύνημα με τα πόδια από την Παναγία της Μπισσάου έως την Cacheu. 25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα. Καρναβάλι στην Μπισσάου τον Φεβρουάριο.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Υπάρχουν άπειρα ταξί που μπορείς να τα πάρεις από το δρόμο και είναι φθηνά.Μπορείς επίσης να νοικιάσεις ταξί για εκδρομές εκτός πρωτεύουσας σε λογικές τιμές.Αν θέλεις να νοικιάσεις τζίπ ή ΙΧ θα πληρώσεις αρκετά χρήματα. Υπάρχουν τα ΤΟΚΑ ΤΟΚΑ, πουλμανάκια που μεταφέρουν κόσμο από την Μπισσάου σε άλλες πόλεις ή χωριά αλλά και διαδρομές εντός πρωτεύουσας.Αυτά γεμίζουν ασφυκτικά μέχρι που κρέμονται απ’ έξω ο κόσμος αλλά είναι πάμφθηνα. Υπάρχουν λίγα λεωφορεία που κινούνται εντός πρωτεύουσας και κάποια που πάνε σε άλλες πόλεις, αλλά οι ώρες τους είναι πολύ περίεργες.Οι δρόμοι ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσα είναι πολύ χάλια. Χωματόδρομοι με λακούβες τεράστιες. Στον Ατλαντικό απέναντι από την Μπισσάου υπάρχει το Αρχιπέλαγος Μπιζάγκος με αρκετά νησιά που διαθέτουν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και οι εισερχόμενοι τουρίστες μεταβαίνουν εκεί. Για να πάς ή παίρνεις κάποιο φέρυ από τη Μπισσάου ή με κάποια τοπική πτήση. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι πολύ απρόσεκτοι και επικίνδυνοι. Προσοχή λοιπόν στους δρόμους,μέσα και έξω από την πρωτεύουσα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Η χώρα έχει 2 μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας(MTN, Orange). Όταν φθάσετε θα βρείτε εύκολα ανθρώπους να πουλούν κάρτες SIM τοπικής τηλεφωνίας. Αγοράστε κάρτα SIM της ΜTN, βάλτε τη στο κινητό σας και θα μπορείτε εύκολα να επικοινωνείτε με τη χώρα σας σε καλές τιμές. Τα τηλέφωνα στα ξενοδοχεία ετσι κι αλλιώς είναι μόνο για τη ρεσεψιόν. Επίσης στην Ελλάδα μπορείς να αγοράσεις κάρτες τηλεφωνίας ALL AFRICA ή DIRECT4AFRICA, για τους δικούς σου ανθρώπους οπότε θα μπορούν να επικοινωνούν και εκείνοι μαζί σου εύκολα και φθηνά. Υπάρχουν κάποια internet café αλλά και στα ξενοδοχεία τα μεγάλα έχει δωρεάν ιντερνετ.
ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η ΜΠΙΣΣΑΟΥ είναι μια πολύ βρώμικη και φτωχή πόλη που δεν θυμίζει σε τίποτα πρωτεύουσα. Οι περισσότερες πρεσβείες στην Μπισσάου έχουν κλείσει με τον εμφύλιο και δεν έχουν ξανανοίξει.
Συγκεκριμένα τώρα υπάρχουν οι εξής : Πρεσβεία Βραζιλίας, Πρεσβεία Κίνας, Πρεσβεία Κούβας, Πρεσβεία Γαλλίας, Πρεσβεία Πορτογαλίας, Πρεσβεία Ρωσσίας, Πρεσβεία Ισπανίας.
Φαρμακεία υπάρχουν αρκετά. Να κανονίσετε με το ξενοδοχείο να σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και αντίστροφα. Χάρτη της Μπισσάου δεν πρόκειται να βρείτε πουθενά ,ούτε στο διαδίκτυο. Χάρτη της χώρας όμως μπορείτε να βρείτε από το site του ΟΗΕ ή από άλλη πηγή από το internet. Προτιμήστε οδικό χάρτη. Προσέξτε τις κινήσεις σας και τις εκφράσεις σας γιατί ο μουσουλμανικός πληθυσμός παρεξηγεί εύκολα αλλά και θίγεται εύκολα. Μπορείτε να κυκλοφορήσετε νύχτα αλλά δεν νομίζω ότι θα δείτε κάτι αξιόλογο ούτε θα σας τραβήξει την προσοχή κάποιο κλάμπ ή μαγαζί για να πάτε.
Το ταξίδι σε μια τέτοια χώρα είναι μια πολύ μεγάλη εμπειρία ζωής που βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους,ήθη,έθιμα και συνήθειες. Τα παιδιά και οι γυναίκες περνούν πολύ δύσκολη διαβίωση και οι προοπτικές τους είναι πολύ περιορισμένες για το μέλλον. Όμως αυτό που βλέπεις παντου είναι το αγαθό και καλοπροαίρετο χαμόγελο αυτών των ανθρώπων. Τους αρκούν λίγα πράγματα για τη ζωή τους και κάθε ημέρα εξασφαλίζουν τα προς το ζείν με κόπο αλλά και με χαλαρότητα. Η χώρα δεν έχει βουνά, είναι μια τεράστια πεδιάδα με πολλά ποτάμια και ζούγκλα. Στην πόλη Cacheu υπάρχει παιδικό χωριό SOS. Υπάρχουν πολλές ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στη χώρα. Επιτελείται σοβαρό έργο κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του κλίματος και της γενικότερης διαβίωσης. Η φροντίδα υγείας είναι σε υβριδικό στάδιο και οι άνθρωποι πεθαίνουν πολλές φορές από απλές ασθένειες. Το Πανεπιστήμιο της ΜΠΙΣΣΑΟΥ και η Πολυτεχνική Σχολή προσπαθούν να επιβιώσουν και να δώσουν στην κοινωνία νέους ντόπιους επιστήμονες.
Παντού όμως κυριαρχεί η βρωμιά και ακαθαρσία. Η κουλτούρα των ανθρώπων και οι συνήθειές τους δεν τους έχει επιτρέψει ακόμα να κατανοήσουν τι σημαίνει σαπούνι και καθαριότητα. Για εμάς όμως που επισκεπτόμαστε τη χώρα η εμπειρία είναι μοναδική. Η φύση κυριαρχεί και την αισθάνεσαι βγαίνοντας από το αεροδρόμιο πηγαίνοντας προς Μπισσάου. Οι μυρωδιές ανάμικτες. Μυρωδιές από φωτιές, από τα δέντρα μάνγκο, από γενικότερη μυρωδιά της φύσης. Ο περισσότερος κόσμος νωρίς το πρωί και με τη δύση του ηλίου ανάβει φωτιές για να διώχνει τα κουνούπια που αποτελούν την κυριότερη μάστιγα ασθενειών και την κυριότερη αιτία θανάτων.
Γενικότερη προσωπική άποψη για τη χώρα είναι ότι, αξίζει μια σύντομη επίσκεψη για να δούμε αυτό το ‘’κάτι διαφορετικό’’ και να εκτιμήσουμε τη δική μας ζωή αλλά και για να ανεβάσουμε την αδρεναλίνη μας.