Οταν ταξιδεύεις στον Κόσμο και συναντάς άλλους λαούς, άλλα έθνη, άλλα ήθη και έθιμα, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο ή το κέντρο του σύμπαντος, αλλα ενας ακόμα άνθρωπος ο οποίος πρέπει να αγαπά το συνάνθρωπό του και να μην κάνει διακρίσεις. Μαθαίνεις και ενστερνίζεσαι νοοτροπίες και λατρεύεις ανθρώπους και διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα. Σας εύχομαι ταξίδια όποτε μπορείτε και να γεμίζετε εμπειρίες.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ











ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ : ΕΛΣΙΝΚΙ (602.200 κάτ.,με την 30/9/2012)
ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΑ - ΣΟΥΗΔΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ : 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1918
ΕΚΤΑΣΗ : 338.145 τετρ.χλμ.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 5.325.115 κάτ., εκτίμηση 2009
ΝΟΜΙΣΜΑ : ΕΥΡΩ
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ : ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ : 00358
ΘΡΗΣΚΕΙΑ : ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ



ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ –ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Το κλίμα είναι ψυχρό και η καλύτερη εποχή για ταξίδι είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο.







ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ, υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα με την SAS. Οσο πιο έγκαιρα κλειστεί το εισιτήριο ,τόσο πιο φθηνά θα το πληρώσετε.





ΔΙΑΜΟΝΗ

Διέμεινα στις παρακάτω πόλεις που επέλεξα. Δύο(2) ημέρες στην ΚΟΚΚΟΛΑ, δύο(2) ημέρες στο ΤΑΜΠΕΡΕ και τρείς(3) ημέρες στο ΕΛΣΙΝΚΙ. Η πρώτη πόλη ήταν στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας στο Βοθνικό κόλπο. Η δεύτερη πόλη ήταν στην περιοχή των λιμνών και το Ελσίνκι η πρωτεύουσα.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ(Τηλ.)

Η Ελληνική πρεσβεία βρίσκεται στην οδό Maneesikatu 2A4, Helsinki. Τηλ., 003589 6229790, Emergency : 00358 503084269.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΚΟΚΚΟΛΑ : 




NERISTAN (η παλιά πόλη της ΚΟΚΚΟΛΑ με τα ξύλινα σπίτια).



Home of Anna and Fredrik Drake, Lantinenkirkkokatu 20.

ΤΑΜΠΕΡΕ 


Καθεδρικός  ΝαόςTuomiokirkonkatu 3.




Pyynikki Ridge and Observation Tower, west Tampere.



Ορθόδοξη Εκκλησία, Tuomiokirkonkatu 3 (Η συγκεκριμένη οδός έχει δύο αρχές. Ο καθεδρικός ναός βρίσκεται στο τέλος της οδού rautatienkatu, ενώ ο ορθόδοξος ναός στην αρχή της ,κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμο του Τάμπερε).




                              




Vanha Kirkko, keskustori.

ΕΛΣΙΝΚΙ : 


Esplanadi Park (Ένα από τα πολλά πάρκα του Ελσίνκι).

St. John’ s Church, Korkeavuorenkatu 12, Δευτ.-Παρ. 12-15, free.





Military Museum, Maurinkatu 1 (tram 7A, 7B), Τρ.-Πε. 11-17, Κυρ.-Παρ. 11-16.





Senaatintori, πλατεία γερουσίας όπου βρίσκεται και η Λουθηρανική Μητρόπολη.





Αγαλμα της  Havis Amanda, σύμβολο της Φινλανδίας.





HietalahdentoriBulevardiEira. Αυτή είναι μια υπαίθρια αγορά πώλησης μεταχειρισμένων ειδών, σαν το Γιουσουρούμ το δικό μας. Υπάρχει όμως και η κλειστή αγορά που θα βρείτε από γλυκά,φαγητά,τυριά,διάφορα τρόφιμα,φρούτα και μπορείτε να απολαύσετε γρήγορο καλό φαγητό. Αλλά και στην πλατεία έχει καντίνες με πρόχειρο πολύ ποιοτικό φαγητό.





Kauppatori, η ψαραγορά και η υπαίθρια αγορά του Ελσίνκι όπου μπορείς να βρείς πολύ ωραία σουβενίρ, φρούτα, λαχανικά και πρόχειρο φαγητό, κυρίως ψάρι, νοστιμότατο. Επίσης υπάρχει και η κλειστή αγορά. Από την kauppatori φεύγουν πλοιάρια για τουριστικές ατραξιόν θαλάσσιες βόλτες στα γύρω νησάκια και περιοχές . Επίσης βρίσκεται και το λιμάνι με τα μεγάλα πλοία που αναχωρούν για πιο μακρινούς προορισμούς όπως το Ταλίν στην Εσθονία.



Temppeliaukio Church, Lutherinkatu 3, Τράμ 3Τ και 3ΒΜια εκκλησία φτιαγμένη μέσα σε βράχους πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα.



ΦΑΓΗΤΟ


ΚΟΚΚΟΛΑ : Αρκετές επιλογές φαγητού, από χάμπουργκερ, πίτσες, ψάρι, και φυσικά κεμπάπ. Προτιμήστε κεμπάπ είναι πολύ καλό και πίτσα.


ΤΑΜΠΕΡΕ : Καλό κεμπάπ με πλούσιες μερίδες στο ‘’Nile Kebab’’, στην οδό Kyllikinkatu απέναντι από την υπαίθρια αγορά στην Tammela. Επίσης στην υπαίθρια αγορά έχει καντίνες με πολύ καλό ψάρι και διάφορα άλλα φαγητά.


ΕΛΣΙΝΚΙ : Πίτσα και κεμπάπ στο εμπορικό κέντρο Forum στον όροφο 0 στο ΄΄Eerikin Pippuri΄΄. Πλούσιες μερίδες κεμπάπ στο ΄΄Chilli΄΄, στην οδό Minonkatu στην πλατεία Σιδηροδρόμων. Και βέβαια να μην ξεχνάμε την Kauppatori, όπου είπαμε θα βρείτε καλό ψάρι.


ΛΟΙΠΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Στο Ελσίνκι υπάρχουν αρκετά μπάρ, μπυραρίες, μπιστρό και γενικά πολύ καλή νυχτερινή ζωή. Στις υπόλοιπες πόλεις υπάρχουν επιλογές αλλά όχι πολλές.



ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ


ΚΟΚΚΟΛΑ :  Best Western Hotel Kokkola, Rantakatu 14. http://www.hotelkokkola.fi/ ΚΑΛΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ


ΤΑΜΠΕΡΕ :  Hotel Homeland, Kullervonkatu 19. http://www.homeland.fi/en/


Στούντιος με απαράδεκτα μικρό μπάνιο. ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ.





ΕΛΣΙΝΚΙ : Hotel Arthur, Vuorikatu 19. http://www.hotelarthur.fi/eng/


Κεντρικότατο ξενοδοχείο με ιστορία και αρκετούς πελάτες μάλλον λόγω των καλών τιμών του. Όμως τα δωμάτιά του μικρά με απαράδεκτο μπάνιο.


ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ.




ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
http://wikitravel.org/en/Finland   , αξιόπιστες ταξιδιωτικές πληροφορίες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B9%CE%BD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1  ,  γενικά εγκυκλοπαιδικά στοιχεία
http://www.lonelyplanet.com/finland , αξιόπιστες πληροφορίες ταξιδιωτών
http://www.vr.fi/en/  , πολύ καλό site των τρένων της φινλανδίας
http://www.flysas.com/en/gr/  , η αεροπορική εταιρεία SAS
http://www.reittiopas.fi/en/  , πληροφορίες για λεωφορεία,τράμ
http://www.helsinki-vantaa.fi/home  , το site του διεθνούς αεροδρομίου του Ελσίνκι





 ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ 

Για να ταξιδέψετε στη Φινλανδία χρειάζεστε μόνο το διαβατήριό σας. Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης και έχουμε το ίδιο νόμισμα.





ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ 

Στην Φινλανδία δεν χρειάζεται καμμία προστασία από οποιαδήποτε ασθένεια. Το σύστημα υγείας είναι πολύ καλό και αρκεί να έχετε την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισής σας μαζί.



ΝΟΜΙΣΜΑ 

Με την Φινλανδία έχουμε το ίδιο νόμισμα, το ΕΥΡΩ. Προσέξτε όμως γιατί η χώρα είναι ακριβή για τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα. Οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες από της Ελλάδας και το φαγητό είναι υπερτιμημένο. Επίσης, οι είσοδοι στα μουσεία και τα αξιοθέατα είναι ακριβές.





ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η χώρα είναι από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Όμως, το πρόβλημα της μέθης και των ψυχολογικών προβλημάτων πολλών κατοίκων λόγω των κλιματικών συνθηκών είναι ένα θέμα. Αποφύγετε τα πάρκα και τους ερημικούς δρόμους αργά τη νύχτα. Αποφύγετε τις πλατείες όπου υπάρχουν πολλά κέντρα διασκέδασης γιατί οι μεθυσμένοι κοίτωνται από εδώ και από εκεί. Αποφύγετε τα νυχτερινά κέντρα όπου θαμώνες είναι περίεργα άτομα. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα θέλει προσοχή στους πορτοφολάδες (υπάρχουν και σχετικές προειδοποιητικές πινακίδες). Εάν ταξιδέψετε στην επαρχία χειμώνα να προσέχετε περίεργες κινήσεις από κατοίκους και να είστε σε εγρήγορση.





ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ 

Εθνικές Εορτές-Αργίες της χώρας : 06 Δεκεμβρίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας.01 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά. 06 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια. Μ.Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα. Πρωτομαγιά. 24,25 και 26 Δεκεμβρίου.




ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 



Η χώρα διαθέτει ένα πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο που εξυπηρετεί το 90% της έκτασής της. Προτείνω να μετακινηθείτε με τρένο σε άλλες πόλεις όπως εγώ. Επίσης, υπάρχουν και λεωφορεία, αλλα και συχνές πτήσεις προς το εσωτερικό της χώρας. Ένα εκτεταμένο δίκτυο πλοίων και φέρυ εξυπηρετούν την περιοχή των λιμνών αλλά και τις παράλιες πόλεις. Στο Ελσίνκι να μετακινηθείτε με τράμ. Υπάρχει συχνό δίκτυο λεωφορείων από/προς αεροδρόμιο. Για μεταμεσονύκτιες ώρες το λεωφορείο Νο 620 βολεύει πολύ. Οι ώρες αναγράφονται στις στάσεις έξω από το terminal 1 του αεροδρομίου. Το 620 θα σας πάει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμο όπου έχει τέρμα. Επίσης, το 615 εξυπηρετεί το αεροδρόμιο. Αγοράστε το τουριστικο εισιτήριο (tourist ticket), από τα πολλά R-Kiosk, που υπάρχουν σε όλο το Ελσίνκι ή από τους  σταθμούς τουριστικών πληροφοριών.Το τουριστικο εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ η μέρα και είναι για απεριόριστες μετακινήσεις στην πόλη με τράμ και λεωφορεία συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών λεωφορείων. Απλά υπολογίστε ακριβώς τις μέρες διαμονής σας στην πόλη για να αγοράσετε το εισιτήριο αντίστοιχων ημερών. Το εισιτήριο το ΄΄χτυπάτε ΄΄ μόνο μια φορά στα τράμ ενώ στα λεωφορεία κάθε φορά που μπαίνετε μέσα. Με χάρτες θα σας εφοδιάσουν τα ξενοδοχεία που θα μείνετε ή οι εθελοντές φοιτητές που βρίσκονται στους σταθμούς τρένων, όπως επίσης και με κάθε είδους πληροφορία. Γενικά δεν πρόκειται να προβληματιστείτε καθόλου στις μετακινήσεις σας, εκτός ίσως από τις ονομασίες των οδών που είναι δύσκολες στην προφορά.





ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ




Το κινητό σας φυσικά και θα πιάνει και μπορείτε να μιλάτε με Ελλάδα, εφόσον θα βρίσκεστε στην γενέτειρα της Nokia αλλα και η χώρα είναι πολύ ανεπτυγμένη στην κάθε είδους επικοινωνία. Το μόνο που θα προσέξετε είναι οι χρεώσεις της εταιρίας σας και φυσικά, να μην πιάνουμε τη φλυαρία. 


ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ



Η Φινλανδία είναι μια πολύ όμορφη χώρα λόγω των τοπίων, των λιμνών και της Λαπωνίας που μπορείτε να απολαύσετε την πολική μέρα ή νύχτα, αν αντέχετε το τρομερό πολικό κρύο. Είναι μια πολύ  πολιτισμένη χώρα με σεβασμό προς τον άνθρωπο. Ο τουρισμός αναπτύσσεται δειλά δειλά γιατί κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η Λαπωνία είναι διάσημη για το χωριό του Αη Βασίλη και το χριστουγεννιάτικο τοπίο. Σε όλες τις πόλεις όπου και να στρίψεις θα βρείς ένα πάρκο ή ένα δασάκι ή μια λίμνη ή ένα ποτάμι. Τα δέντρα είναι κυρίαρχα και είναι παντού μεγαλώνοντας το πάζλ πράσινου. Δυστυχώς όμως οι λίμνες είναι ακατάλληλες για μπάνιο όπως επίσης και οι ακτές στο Βοθνικό κόλπο και τη Βαλτική Θάλασσα. Στη χώρα δεν θα δείτε τα μεγάλα επιβλητικά κτίρια όπως στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη αλλα λιτά και χαμηλά. Η Φινλανδία είναι ένα νέο σύχρονο κράτος χωρίς ιδιαίτερη ιστορία αφού κατοικούνταν από τους Βίκινγκς και τους Σάμι στη Λαπωνία και δεν υπήρχαν σημαντικά γεγονότα στην ιστορία τους.



Στην Φινλανδία ανήκουν και τα νησιά Ώλαντ (Åland), στην νοτιοδυτική ακτή, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.


Θα προσέξετε τις ώρες που θέλετε να τρώτε γιατί τα μαγαζιά φαγητού κλείνουν σχεδόν όλα μετά τις 21:00. Επίσης, τα υπόλοιπα μαγαζιά έχουν περίεργες ώρες που ανοίγουν.






Αξίζει να επισκεφθείτε την Φινλανδία και να θαυμάσετε τα τοπία της αλλά και τις ανεπτυγμένες ανθρώπινες πόλεις, πόλεις που σε κάνουν να νοιώθεις πραγματικά άνθρωπος.